"Brins de forêt"
kruidenthee
Te koop bij het onthaal van de begeleidde bosbaden, op aanvraag bij het Syndicat d’Initiative (+32 474 86 20 38 of Ludovic Collard: +32 497 90 67 10), en bij de GACoeur de l’Ourthe.
Prijs: €8 / zakje
Laat de natuur intrekken...
De 2024 “Ici & Maintenant” blend bestaat uit
- framboos
- vlierbes
- spar
- berk
De naam “Ici & Maintenant” die aan de oogst wordt gegeven, heeft een dubbele symboliek:
- Enerzijds herinneren deze termen ons eraan dat de praktijk van het bosbaden ons uitnodigt om ons opnieuw te concentreren op het huidige moment, om van het ogenblik te genieten.
- Anderzijds omdat de jonge sparren die deel uitmaken van het mengsel geoogst zijn van bomen die omgehakt moesten worden.
Wist je dat?
Met uitzondering van een specifieke omgeving zoals deze, is het niet toegestaan om knoppen of jonge scheuten te oogsten teneinde een goede bosontwikkeling te garanderen.
Een 100% Tenneville-les-Bains... bosmix!
De “Brins de forêt” kruidenthee is ontstaan uit een eenvoudige wens: de ervaring van het bos verlengen als je weer thuis bent.
Onze kruidenthee is gemaakt van lokale planten. Het is een smakelijk drankje waarvan we hopen dat het je terugvoert naar het hart van onze bossen…
Net als bij de eerste wijnoogst is de productie van 2024 toevertrouwd aan de vereniging Rêve de Terre uit het dorp Journal.
Wat Juliette, onze herboriste, te zeggen heeft:
Deze verfrissende kruidenthee wordt op elk moment van de dag aanbevolen vanwege de vochtafdrijvende, ontstekingsremmende en luchtwegontzwellende effecten.
- Framboos: de plant voor vrouwen, het is hun bondgenoot in het verlichten van alle symptomen die verband houden met hun reproductieve leven.
De voedingswaarde is opmerkelijk: het is een uitstekende bron van vitamine C, E, A en B, evenals mineralen zoals magnesium, kalium, calcium en fosfor.
Het bevat ook essentiële oligo-elementen zoals zink, ijzer, chroom en mangaan.
Het is rijk aan ontstekingsremmende tannines en antioxidanten.
Frambozenbladeren hebben ook een tonisch effect op de darmtransit. Ze hebben adstringerende eigenschappen, effectief bij diarree, constipatie en indigestie. - Vlierbes: Vlierbloesem bevordert de transpiratie en kan gebruikt worden als aftreksel bij koorts.
Het is ook vochtafdrijvend en bevordert de urineafscheiding, en kan dus worden gebruikt bij vochtophoping of oedeem.
Dankzij deze 2 eigenschappen wordt het al lang gebruikt als bronkuur.
Het wordt beschouwd als een depuratief middel, dat de afvoer van afvalstoffen door het lichaam via de nieren (urine) en de huid (transpiratie) stimuleert. Deze werking kan zeer nuttig zijn bij gewrichtsontstekingen. Vlierbloesem heeft ook ontstekingsremmende, antireumatische en antivirale eigenschappen, die helpen om winterkwalen effectief te bestrijden door het immuunsysteem te stimuleren, hetgeen ook zeer nuttig is bij het ophoesten.
De anti-allergische werking helpt de slijmvliezen te versterken tijdens zomerse hooikoortsaanvallen. - Jonge scheuten van de spar: de spar staat bekend om zijn krampstillende, ontstekingsremmende, kalmerende, antiseptische, slijmoplossende en antibiotische eigenschappen.
Het wordt over het algemeen gebruikt om infecties van de luchtwegen te behandelen.
Het helpt om slijm af te voeren. - Berkenbladeren: jonge berkenbladeren worden gebruikt in kruidenthee, voornamelijk voor hun vochtafdrijvende, urine-antiseptische, algemeen depuratieve en ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook om het vasthouden van water en cellulitis tegen te gaan.
Proeven of genieten?
Aanwijzingen voor gebruik en bewaring:
- 2 theelepels voor 20 cl water van 90°
- Laat het woud 4 tot 5 minuten intrekken
- Buiten bereik van licht en vocht bewaren
- Sluit het zakje goed af tussen 2 gebruiken
Voor deze nieuwe productie kon Juliette vertrouwen op een omvangrijke zelfgemaakte zonnedroger. Hiermee kan ze kruiden, medicinale kruiden en ander fruit drogen.
Het werkt heel eenvoudig: met zonne-energie!
De hete lucht raast tussen een glazen plaat en een zwart vel in de droger en heeft, om een uitgang te vinden, geen andere keuze dan één voor één door de verschillende droogsleutels te gaan, gevuld met planten die gedroogd moeten worden.
Deze beweging wordt in stand gehouden door een zuigeffect dat wordt gecreëerd door een rookkanaal.
Een klein wonder van eenvoudige, toegankelijke technologie!
Juliette is dus afhankelijk van het weer voor haar droging, die trager verloopt bij nat weer, maar wat een genot om eindelijk een product te hebben waarvan de verwerking geen impact heeft op onze mooie planeet…
Geniet van deze kruidenthee, waarin ze al haar passie voor de natuur en haar liefde voor lekkere dingen heeft gestopt!
Goed om te weten: goede praktijken bij het plukken
In het bos kun je een aantal bosproducten plukken, zoals paddenstoelen en bosbessen.
Indien u tot het plukken wilt overgaan, wees dan heel voorzichtig en volg deze aanbevelingen op:
- Informeer vooraf, want het is essentieel om toestemming te hebben van de eigenaar van de grond, of die nu privé of openbaar is, voordat er geplukt mag worden.
In het geval van gemeenschappelijke percelen is het raadzaam om bij elke lokale overheid na te gaan of er een decreet is uitgevaardigd dat dit toestaat.
Er kunnen ook specifieke voorwaarden van toepassing zijn.
In staatsbossen is plukken overal toegestaan, behalve in natuurreservaten.
Houd er rekening mee dat in bepaalde periodes van het jaar de toegang tot het bos soms gereguleerd of verboden is om veiligheidsredenen (vuur, wind, jacht, enz.) of om het milieu te beschermen (stiltegebieden voor herten, natuurbehoud, enz.).
Het spreekt voor zich dat als de paden gesloten zijn, ook de toegang tot het bos om te plukken gesloten is. - Pluk met mate.
Volgens het bosbouwwetboek mag je per persoon per dag het volgende plukken voor persoonlijk gebruik:- 1 emmer van 10 liter bosbessen
- 1 emmer van 10 liter paddenstoelen
- 2 handenvol bloemen
- Zorg ervoor dat je dicht bij de paden blijft (een maximale straal van 50 meter wordt aanbevolen).
De natuur rekent erop dat je het milieu niet onnodig verstoort. - Vergeet niet om je oogst zorgvuldig schoon te maken en raadpleeg bij twijfel een specialist voordat je gaat proeven.
- Neem deel aan begeleide wandelingen om je kennis te verbeteren.